Awareness training in cybersecurity

Awareness Training in cybersecurity

Onderwerpen als cybersecurity en governance spelen een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Ons dagelijks leven vindt steeds vaker online plaats, zowel zakelijk als privé. Dit betekent nieuwe risico’s en nieuwe uitdagingen voor organisaties die omgaan met kwetsbare gegevens en informatie van zowel medewerkers als klanten. Er vinden dagelijks aanvallen plaats, of het nu gaat om het verkrijgen van wachtwoorden of bankgegevens of CEO/CFO fraude waarbij een kwaadwillende zich voordoet als de CEO/CFO. Goed getrainde medewerkers herkennen dit soort zaken direct en voorkomen daarmee schade. Is jouw organisatie goed genoeg voorbereid op deze risico’s?

Ben jij je bewust van de gevaren?

Hoewel steeds meer aandacht komt voor een digitaal veilige werkplek blijft cybercriminaliteit toenemen. De nummer één oorzaak? Menselijke fouten. Medewerkers zijn de zwakke schakel in de organisatie wanneer het aankomt op beveiliging. Daarom is het van cruciaal belang om medewerkers bewust te maken van de risico’s en gevaren van cybercriminaliteit en wat zij zelf kunnen doen om bedrijfsgegevens veilig te houden.

Awareness Training in cybersecurity

Training en bewustzijn

Toch weten veel organisaties niet waar ze moeten beginnen als het aankomt op het creëren van beveiligingsbewustzijn. Hierdoor wordt het trainen van personeel vaak uitgesteld. Zonde! Hieronder een paar tips die kunnen helpen bij het creëren van bewustzijnsprogramma waarmee je 90% van de aanvallen kunt voorkomen: 

1. Creëer vertrouwen

De eerste en belangrijkste stap in het creëren van een veilige omgeving is vertrouwen. Geef medewerkers het gevoel dat ze hun onzekerheden kunnen delen. Ook wanneer er sprake is van een securityprobleem moeten medewerkers zich veilig genoeg voelen om het probleem te melden.

2. Maak beveiligingsbewustzijn een vast onderdeel op het werk

Laten we eerlijk zijn, met één training over cybersecurity per jaar ga je het niet redden. Maak het daarom een vast onderdeel van het takenpakket. Een goed voorbeeld om de kennis van medewerkers te testen en ze alert te houden is het gebruik van een programma voor gesimuleerde phishing-e-mails. Medewerkers ontvangen dan random phishing-mails en verdienen punten wanneer ze deze mail als phishing herkennen. Daarnaast wordt er ook een melding geactiveerd wanneer iemand gevaar zou lopen als het een echte phishing-mail zou zijn. Bijvoorbeeld wanneer er op onbetrouwbare links geklikt wordt.

3. Cybersecurity is voor iedereen

Cybersecurity is een onderwerp waar iedereen op kantoor zich bezig mee moet houden. Of je nou kennis van IT hebt of niet. Des te belangrijker om medewerkers bewust te maken van de risico’s en gevaren. Dit betekent dat kleine handelingen zoals het in- en uitloggen op je laptop als je je werkplek verlaat, onder de aandacht moeten worden gebracht. Begin klein, breid daarna uit.

Meer weten of zelf een awareness training toepassen?

Het creëren van beveiligingsbewustzijn begint bij een goed gesprek met een paar essentiële vragen. OpenSight helpt je daar graag bij. Waar loopt de organisatie risico? Waar liggen momenteel de prioriteiten als het aankomt op cybersecurity? Samen kijken we naar welke onderwerpen als eerst aangepakt moeten worden. Neem contact met ons op en voorkom dat jouw personeel slachtoffer wordt van een cyberaanval of hack.

Bel ons
Mail ons