Hoe kom ik aan een ISO 27001 certificaat?

Download hier je pdf
handen die op een laptop typen

We krijgen regelmatig vragen over de ISO 27001 certificering. In dit artikel leggen we uit wat een ISO 27001 certificaat is, waarom het waardevol is deze certificering te behalen en hoe je dat precies doet.

Wat is ISO 27001?

De ISO 27001 is een internationale standaard voor informatiebeveiliging. Het beschrijft hoe organisaties procesmatig informatie kunnen beveiligen. Het doel en de focus van ISO 27001 is de vertrouwelijkheid, integriteit én beschikbaarheid van kwetsbare informatie binnen een organisatie zeker te stellen.

Waarom een ISO 27001 certificaat?

Voor veel organisaties is data van essentieel belang. Belangrijke stappen zoals het optimaliseren van cruciale processen en verbeteren van de klantervaring, worden vaak op basis van deze data gemaakt. Een datalek of storing kan daarom een enorme impact hebben op de organisatie. Des te belangrijker dat derden zoals dienstverleners en leveranciers verantwoord omgaan met data: hoe waarborgen zij informatiebeveiliging? Een ISO 27001 certificaat geeft antwoord op deze vraag.

Wanneer klanten specifieke beveiligingseisen stellen helpt een ISO 27001 certificering vertrouwen te creëren. Met deze certificering laat je zien dat je voldoet aan onafhankelijke veiligheidsbeleid- en maatregelen. Kortom, de ISO 27001 certificering is de spreekwoordelijke stok achter de deur die klanten laat zien dat jij verantwoord met data omgaat.

handen die op een laptop typen
Hoe kom ik aan een ISO 27001 certificaat?

Voor wie is ISO 27001 geschikt?

Elke organisatie gebruikt en verwerkt persoonlijke data.  Maar de impact van een datalek of storing verschilt per organisatie. De ISO 27001 bewijst dat jij het risico omtrent verlies, beschadiging of lekken van data binnen jouw organisatie verkleint. Werken jullie met persoonsgegevens en gevoelige data van klanten? Dan is het verstandig voor een ISO 27001 certificering te gaan. Een paar sectoren die echt niet meer zonder ISO 27001 certificering kunnen zijn de financiële sector, zorgsector, en IT-sector. Maar vergis je niet, met de toenemende risico’s betreft cyberveiligheid kan een ISO 27001 al een groot verschil maken.

Hoe kan ik een ISO 27001 certificaat behalen?

Een ISO 27001 certificering wordt getoetst door geaccrediteerde certificeringsorganisaties. Dit wordt gedaan door middel van een certificeringsaudit. In deze audit toetst de auditor de opzet en de werking van het managementsysteem en de geïmplementeerde maatregelen. Voordat je begint aan de audit wil je dus dat het managementsysteem voldoet aan alle eisen. Maar maak het niet complexer dan dat het is. Hoewel er strenge eisen worden gesteld waaraan het managementsysteem moet voldoen, moet het wel passen bij jouw organisatie. Begin daarom bij het ontwerpen van een managementsysteem dat aansluit op de bedrijfsvoering. Meer informatie over waar je dan op moet letten vind je hier.

Daarom OpenSight

Om een ISO-certificeringstraject te laten slagen, moet het managementsysteem goed aansluiten op de bedrijfsvoering en verminder je de operationele impact. Met ruim tien jaar ervaring heeft ons team al honderden organisaties geholpen bij de opzet en implementatie van verschillende ISO-normen. Mens en organisatie staan daarbij centraal. Onze consultants adviseren op pragmatische wijze en ondersteunen bij de opzet en implementatie van beleid en maatregelen. Projecten lopen hierdoor een stuk gemakkelijker en bij technische vragen hebben wij een antwoord voor je klaar. Kies je voor OpenSight, dan ben je verzekerd van de technische ondersteuning en kennis die jouw organisatie nodig heeft.

Andere voordelen:

  • Technische advisering, implementatie en onderhoud onder één dak.
  • Een pragmatische aanpak met aandacht voor mens én organisatie.
  • Flexibele inzit waardoor je zelf het tempo bepaalt.
  • Ondersteuning bij technische implementatie van beveiligingsmaatregelen.

Direct advies ontvangen? Neem contact met ons op of vraag een offerte aan.

Download onze ISO 27001 brochure

Bel ons
Mail ons