Wat is ISO 9001?

iso 9001

We krijgen regelmatig vragen over de ISO 9001 certificering. In dit artikel leggen we uit wat een ISO 9001 certificaat is, waarom het waardevol is deze certificering te behalen en hoe je dat precies doet.

Wat is ISO 9001?

ISO 9001 is een wereldwijd erkende norm op het gebied van kwaliteitsmanagement. Met deze certificering laat je als organisatie zien dat producten en diensten aan alle behoeften, eisen, wensen en specificaties van stakeholders voldoen. Kortom, met de ISO 9001 laten organisaties zien dat zij transparant en betrouwbaar te werk gaan.

iso 9001

Waarom een ISO 9001 certificaat

Iedere organisatie heeft vaste stappen en processen die nodig zijn voor het leveren van producten en diensten. Stappen en processen die constant gemonitord worden en waar nodig, geoptimaliseerd. Zo’n kwaliteitsmanagementsysteem waarborgt groei en ontwikkeling van de organisatie, een ISO 9001 certificaat is het bewijs.

Wat zijn de voordelen van een ISO 9001 certificering?

Met een ISO 9001 certificering laat je als organisatie zien dat je kwaliteit levert en continu streeft naar verbetering. Dit zijn de voordelen van een ISO 9001 certificaat:

  • Verhoogde klanttevredenheid: klanten krijgen vanaf nu de beste service en ondersteuning, omdat er constant wordt gewerkt aan het optimaliseren van processen.
  • Aantoonbare kwaliteit: de ISO 9001 certificering, of eigenlijk de kwaliteit van het kwaliteitsmanagementsysteem, laat zien dat de organisatie alle belangrijke processen beheerst en begrijpt, inclusief up-to-date kennis omtrent wet- en regelgeving.
  • Bespaar kosten: door de processen in de organisatie te optimaliseren en stroomlijnen verminder je de kans op fouten. Dat betekent niet alleen efficiënter werken, je bespaart ook in kosten.

Hoe behaal ik een ISO 9001 certificaat?

Een ISO 9001 certificering wordt getoetst door geaccrediteerde certificeringsorganisaties. Dit wordt gedaan door middel van een audit. Tijdens deze audit toetst de auditor de opzet en werking van het kwaliteitsmanagement systeem aan de hand van verschillende stappen. Voordat je begint aan de audit is het dus belangrijk dat je voldoet aan alle eisen om de ISO 9001 te behalen. Maar maak het niet complexer dan het is. Hoewel je als organisatie moet voldoen aan strenge eisen om de ISO 9001 te behalen, moeten deze wel aansluiten bij jullie werkwijze. Neem daarom eens het kwaliteitsmanagementsysteem onder de loep. Voldoet deze aan de bedrijfsvoering? Zo niet, dan weet je wat je te doen staat! Meer informatie over waar je allemaal op moet letten tijdens een audit vind je hier.

Daarom OpenSight

Om een ISO-certificeringstraject te laten slagen, moet het managementsysteem goed aansluiten op de bedrijfsvoering en verminder je de operationele impact. Met ruim tien jaar ervaring heeft ons team al honderden organisaties geholpen bij de opzet en implementatie van verschillende ISO-normen. Mens en organisatie staan daarbij centraal. Onze consultants adviseren op pragmatische wijze en ondersteunen bij de opzet en implementatie van beleid en maatregelen. Projecten lopen hierdoor een stuk gemakkelijker en bij technische vragen hebben wij een antwoord voor je klaar. Kies je voor OpenSight, dan ben je verzekerd van de technische ondersteuning en kennis die jouw organisatie nodig heeft.

Andere voordelen:

  • Technische advisering, implementatie en onderhoud onder één dak.
  • Een pragmatische aanpak met aandacht voor mens én organisatie.
  • Flexibele inzit waardoor je zelf het tempo bepaalt.
  • Ondersteuning bij technische implementatie van beveiligingsmaatregelen.

Kijk op deze pagina voor meer informatie over onze certificeringen.

Bel ons
Mail ons